2015. december 30., szerda

2015-ös év könyvekben és egy kis intro a jövő évhez

Így az év végével úgy gondoltam összeállítok egy év kedvencei bejegyzést. Az idei évben olvasott, számomra legjobb könyveket tervezem felsorakoztatni ide, hármas rangsorban. Nos, akkor lássuk!

3. hely
Kiadó: Ulpius-ház
Megjelenés éve: 2013.
494 oldal

Halogattam rendesen az olvasást, de végül kellemesen csalódtam. Aztán egyik nagy kedvencemmé vált. Két legyet ütöttem egy csapásra ezzel a regénnyel, hiszen az írótól ez az első könyv, és egyben krimi kategóriában is az első, amit olvastam. Szerintem nemsokára megpróbálkozok egy másik művével is, hátha az is hasonlóan megnyer, mint ez.
Véleményem szerint ez egy fordulatos, remek témával foglalkozó könyv. Bepillantást nyerhetünk egy illatspecialista világába, valamint izgulhatunk egy nyomozás rejtelmein. Én élveztem, bátran ajánlom a krimi szerelmeseinek, vagy azoknak, akik szeretik a mozgalmas, fordulatos történeteket!

(Megosztott) 2. hely
Kiadó: Libri
Megjelenés éve: 2013.
312 oldal

Kiadó: Helikon Kiadó Kft.
Megjelenés éve: 2014.
169 oldal

A második helyre két számomra nagyon jó könyv került. Top háromról beszélünk, szóval mindegyik nagyon jó nekem, mindegy. 
Az Eleven testek egy zombi és egy élő lány szerelmét mutatja be, aminek a vége természetesen happy end lesz, de ennek ez a rendje, módja. Ahogy azt az értékelésben is kihangsúlyoztam nekem azért tetszett annyira, mert nem a szokványos vámpíros/vérfarkasos sztoriról van szó, hanem egy zombiról. Amiről szerintem az emberek nagy részének a foszladozó, hörgő szörny van a fantáziájában (vagy lehet, hogy csak nekem?), szóval ezért is volt jó ötlet egy élőholtat elővenni a történethez. Szerethető, izgalmas regény. A film viszont számomra egy picikét csalódás volt, mert a végét nagyon elcsépelték, és lényegében köze sem volt a könyvbéli eseményekhez. Sajnáltam azért.
A másik választott mű egy klasszikus, mégpedig A gyertyák csonkig égnek. Hát, ez már korántsem olyan hangvételű, mint az előző könyv. Mélyebbre kell menni a felszínnél, nem emészthető egykönnyen. Főleg akkor nem, ha valaki egy barátság elengedésével küszködik az olvasásakor. Rávilágít dolgokra, és többször is elgondolkodtat olvasás közben. Néha ilyen olvasmány is kell.

(Triplázott) 1. hely
Suzanne Collins
Az éhezők viadala            Futótűz                               A kiválasztott
Kiadó: Agave                          Kiadó: Agave                       Kiadó: Agave
Megjelenés éve: 2012.          Megjelenés éve: 2012.       Megjelenés éve: 2012.
390 oldal                                 403 oldal                              432 oldal

Van egy olyan érzésem, hogy ezzel senkit sem leptem meg. Egyszerűen annyira a szívemhez nőtt a Hunger Games trilógia, hogy egyértelműen lett ez az idei évem nagy, de még annál is nagyobb kedvence. Annyira jól van megírva az egész utópisztikus sztori, hogy csak úgy falja az ember a könyvek oldalait. Le a kalappal az írónő előtt. Olvasás után a filmek pedig emelnek ezen az egészen. A képi világ, a szereplők megválogatása nagyon jól lett megoldva, és sikeresen vittek vászonra minden egyes részt. Bár nekem az utolsó kötet két részletre bontásával van kivetnivalóm, de ez eltörpül az egészet nézve. Molyon láttam, hogy az írónőnek vannak további könyvei, amik ennek a trilógiának az előzményeit írják le. Ahogy néztem német nyelven vannak kint ezek, meg fogalmam sincs még, hogy milyen nyelven. Remélem egyszer megjelennek magyar fordításban. Kíváncsi lennék, hogy miként került Panem ilyen helyzetbe.

Ezek lettek volna az idei év nagy kedvencei nálam. Remélem, 2016. is hasonlóan jó lesz könyvek terén. Vagyis jobb, és több időm jut olvasásra. De nem kell aggódni, vannak tervek és olvasásra váró kötetek a polcomon. Hogy micsodák?
  • Szeretném végre befejezni az Útvesztőt.
  • Újraolvasnám az L. A. Candy sorozatot, mert októberben végre sikerült beszereznem az utolsó részét, a Sugar and Spice-ot.
  • Valamikor a Szürke ötven trilógia befejező részét, a Szabadság ötven árnyalatát is szeretném elolvasni, mert annak az értékelése még hiányzik innen.
  • Ha ez megvolt, akkor jöhet a Grey, hiszen a Jézuska meghozta. De lehetséges, hogy az olvasása előbb bekövetkezik, hiszen már beleolvastam. Nem bírtam ki, na...
  • Nemsokára kikerül Lakatos Levente új regényének, a Szeress jobban értékelése.
  • Stephenie Meyer (viszonylag) új könyve, A burok is várat magára.
  • Valamint Závada új verseskönyvét is tervezem a közeljövőben beszerezni, így lesz szó az új kortárs verses kötetről is, a Mész-ről.
És ki tudja még, hogy időközben milyen könyveket szerzek be a következő évben. Alig várom már!

Ezzel a kis évlezáró poszttal kívánnék nagyon boldog, sikerekben, olvasásban és könyvekben gazdag 2016-os esztendőt minden kedves olvasómnak!

Love u all.
Fanni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése