2015. december 13., vasárnap

Doromboljunk újra! - könyvértékelés

Anno, még a blog indulásakor volt egy posztom Lakatos Levente utolsó könyvéről, az Aktusról. Igaz, nem akkor olvastam aktuálisan, de úgy éreztem, hogy erről a regényről mindenképp akarok némi nyomot hagyni az oldalon, hiszen nagyon szeretem Levente munkásságát.

A már megviselt Barbibébi példányom. Még régi borítóval.
Levente legelső regényéhez, a Barbibébihez elég sok élmény fűz. Ez volt az első olyan könyv, amit önszántamból, random keresgélés után vettem meg. Aztán ahogy végigolvastam megtetszett az író stílusa. Szóval úgy öt évre lehet visszavezetni azt, hogy az összes Levente regény a polcomon áll. Több embernek is ajánlottam már, és mindenki pozitív visszajelzéseket adott az olvasást követően. Az öt éves könyvet azért kaptam le újra a polcomról, mivel december másodikán jön a folytatása - és valószínűleg mire ez a poszt kikerül az oldalra már meg is jelenik. Háromszor minimum olvastam már Barbi kalandját, de most is úgy vagyok vele, hogy egy kis emlékeztetőként ideje újraolvasnom. Annak ellenére is, hogy a regények nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz.

Bevezetésként megismerkedhetünk Barbival, aki éli botrányos, fényűző életét, ám ezt egy gázolás keresztül húzza. Már az első fejezetben a szereplők jó helyzete kapcsán annyi márkával lehet találkozni egy oldalon, amennyit egy reklám katalógusban sem látni. A bajt követően a lány emlékezet kieséstől szenved és egykori legjobb barátja segítségével próbálja meg visszanyerni memóriáját. Innen kezdődnek a különböző kalandok. Közben folyamatosan ismerkedünk a szereplőkkel. Beleláthatunk Barbi botrányaiba és aljas személyiségébe a videónaplók segítségével, megismerhetjük Krisz történetét és a szerelmi ügyeit, valamint fény derül még a különböző karakterek életére is. Folyamatosan jönnek elő a lány emlékei a videóknak köszönhetően, amikkel egyre közelebb kerülnek a rejtély megoldásához. De persze nem nosztalgiázhatnak nyugodtan, hiszen a lány anyjának "jóvoltából" lesifotósok nézik minden mozzanatukat. Barbibébi ingadozik az idegösszeomlás és az ép esze határán, de a saját valóság show-jának köszönhetően ráismer arra, hogy régen milyen álnok volt, szépen lassan ráismer saját hibáira, gonosz tetteivel, amikkel elég sokszor túllőtt a célon. Ez mozgatja afelé, hogy pontot tegyen a barátnőjét és őt ért gázolás ügyére. Közben becsúszik pár kaland is, legyen szó kutyás üldözéses menekülésről vagy egy-két fülledt, pikáns jelenetről egy lángosos bodegában. Az utolsó 100 oldalon felpörögnek az események, tetőzik a feszültség, és egyre közelebb kerülnek a fiatalok a megoldáshoz. A lezáró két fejezet felfokozza a történet izgalmát. Meg persze az is, hogy végre kiderül ki tette mindezt a fiatal lányokkal. Na, sok lesz a spoilerből, több részletet már nem lövök le.

Ebben a regényben még nem érezhető annyira erősen a krimi szál, de azért ez a történet is hordozza az író későbbi történeteiben jelenlévő stílust. Vagyis számomra a regény végével válik kiélezetté a nyomozás. Játszi könnyedséggel beszél a könyv a célközönsége nyelvén, jelen vannak a tinédzserek szlengjei, illetve jó pár bszdmeg is kicsúszik a szereplők száján. De ezek mellett pár, mélyebb értelmű monológ is kibontakozik egy-egy fejezetben, amikben el vannak rejtve olyan utalások, amiket az életre lehet illeszteni. Az pedig csak hab volt a tortán, hogy a könyvben a nemi hovatartozás is szerepet kapott. Külön pluszként jegyezném meg azt, hogy a fejezetek címei tanácsokként vannak megjelölve, amelyek már számos oldalon köszöntek vissza (igen, azok mind Lakatos Levente Barbibébijéből valók, kedves érdeklődők). Más könyveknél eddig még nem igazán találkoztam ilyennel. Kár, hogy Levente ezt nem vitte tovább a fiatalok következő történetébe.

Történet: 5/5 Mint ahogy említettem, itt kedveltem meg Levente regényeit, így ez a kötet valahol mindig is a szívem mélyén marad.
Szereplők: 5/5 A média csillogásába került lány, aki visszazuhan a valóságba és talpon is marad, remek választás volt főszereplőnek. Valamint a szexuális beállítottsága miatt nehézségekkel szembenéző fiú is telitalálat lett. A kevesebb hangsúlyt kapó szereplők is megállták a helyüket a történetben.
Ajánlom? Kortárs író, kortárs regény. Mindenkinek. Of course.

Nem sokára jövök a következő részével, amit már a beharangozás óta alig vártam. Már egy hete a polcomon van, csak emiatt még nem kezdtem el.

F.

Lakatos Levente: Barbibébi
Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2013.
566. oldal

„Arra sem emlékezett, hogy mikor került a biliárdasztalra. A fekete bőrű srác, akit a combjaival szorított magához , már legalább tíz perce az extrém-mélyre kivágott dekoltázsát nyalogatta, s közben méretes ujjaival a feszes melleit masszírozta. Végre kezdett beindulni a buli!” 
Magyarország legnépszerűbb popsztárja kidobja aktuális barátnőjét. Barbi élete a siker, a pénz, és a csillogás. A szakítás után egyre mélyebbre süllyed, míg egy hétvégi buli után szándékosan elgázolják.
A sokktól emlékezetkiesése lesz, szinte mindent elfelejt botrányos múltjából. Siófokra menekül az őrjöngő média elől, ahová legjobb barátja, Krisz is elkíséri. Krisz nem bocsájtotta meg Barbinak, hogy kifecsegte féltve őrzött titkát - hogy a fiúkat szereti. Mégis segít neki, együtt nézik végig Barbi régi videóblogjait, hogy rájöjjenek , ki akarhatta megölni. És hogy szembenézzenek eddigi önmagukkal , és eldöntsék végre , mit is akarnak kezdeni az életükkel - és persze a két siófoki szépfiúval , akiktől könnyebb elolvadni, mint a tűző nap sugaraitól. 

Lakatos Levente gossip-, és ifjúsági újságíróként közvetlen közelről ismeri a sztárok csillogó és gyakran sötét világát. Első regénye arcpirítóan szókimondó, merész és megindító.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése