2023. november 2., csütörtök

A lendületes folytatás - könyvértékelés

Tavalyi évem első negyedében kerítettem sort arra, hogy leüljek J. L. Armentrout vagy J. Lynn, fogalmam sincs, mert több könyvén több verzióban szerepel a neve könyveihez. A Várok rád sorozat első része évekig volt kívánság listás nálam, aztán egy Könyvmolyképzős szeretet csomagnak hála, hozzájutottam a rég vágyott regényhez. Vegyes érzéseim voltak a Várok rád befejeztével, de pont ezek az érzések vittek tovább, hogy a soron következő regényt is megvegyem a sorozatból. A Bízz bennem nekem csak adott az alap sztorihoz, de valahogy nem hagyott úgy nyomot a két könyv. Nemrég adtam tovább a könyveket emiatt.

Amikor Cameron szemszögéből olvastam Avery-vel való viszonyának történetét, testvére, Teresa érdekes szereplőnek tűnt a tánc miatt. Aztán megláttam, hogy a sorozat második része őt állítja főszerepbe, nem sokat gondolkoztam, rendeltem is a könyvet. A Be with me – Légy mellettem pontosan onnan folytatja Teresa életét, ahogy megismerhettem foszlányokból a korábbi kötetekből.

Teresa egy sérülés miatt volt kénytelen abbahagyni táncos karrierjét, és B tervként iratkozott át abba a suliba, ahova testvére és az ő barátai – köztük Jase Winstead is – járnak. A srác valahogy a korábbi regények alatt is szimpatikus volt nekem Teresa mellett, ezért is adtam esélyt ennek a kötetnek. Viszont nagyon sokáig halogattam olvasását, nem tudom milyen okból. Ezt azóta már sajnálom is! Volt egy bizonyos kép a fejemben a lányról, de ez a rész jobban kibontotta számomra Tess történetét. Korábban szó esett arról, hogy vele is történt valami hasonló szörnyűség, mint Avery-vel, ami miatt Cameron elvesztette a fejét, és bajba került. Itt nem csak a lány múltjával ismerkedtem meg, hanem egy mellékszereplő, Debbie szálának köszönhetően részletesebben is volt szemléltetve a Teresa-val történtek.

A sorozat korábbi részeiből világossá vált, hogy Teresa és Jase nem közömbös egymásnak, és egy csók is elcsattant közöttük, ami csak még jobban összekuszálta az érzelmeket a lányban. Nos, ez ebben a könyvben sem volt egyszerű, hiába köréjük épült az egész történet. Teresa tanulmányainak módosításával akarva-akaratlanul is több időt töltött Jase társaságában. Megvolt a kémia közöttük, ám a srác többször taszította el magától, és ennek ellenére Teresa loholt utána. Nekem egy kicsit ilyen rózsaszín ködös szerelemként jött le, amit ő érzett, nem kitartásként. Érezhető volt, hogy Jase is hordoz titkokat magával, amikor ezt elmondta a lánynak, leesett az állam, mert ez olyan csavar volt, amit nem láttam jönni – bár a történet alakulásában nem változtatott semmit szerintem.

Ekkor egyébként még nem sejtettem, hogy valami más is van a fiú múltjában, ami befolyásolja Teresa-val bimbódzó románcukat. De amikor ez is kiderült, teljessé vált számomra kép, és kicsit talán jobban megértettem Jase viselkedését is. Ha Tess-nek nem lett volna elég ez az érzelmi kavalkád, folyamatosan foglalkoztatta szobatársa, Debbie kapcsolata is, hiszen ugyanazokat vélte benne felfedezni, amin ő korábban átment bántalmazott félként. Aztán itt is csavart egy akkorát az író, hogy teljesen meglepődtem rajta, hiszen drasztikus lépés volt ez az esemény a regényben. Azt viszont nagyon sajnáltam, hogy elvette az élét a sajnálatos fordulatnak azzal, hogy a két fiatal lebukik Tess tesója előtt. Ennek ellenére a macska-egér játék köztük nem szűnt meg, ismételten eltávolodott tőle Jase, amitől aztán végképp égnek állt a hajam, hogy ez már tényleg nem lehet igaz…

A könyv tetőpontja nem lepett meg, hiszen Debbie exe, Erick teljes mértékben negatív karakter volt, és már korábban is Teresa a bögyébe került. Minden rosszban van valami jó, Teresa-t ért bántalmazás után minden kirakós a helyére kerül, Jase is lezárta végre múltját, és teret engedett a jelennek, Teresa oldalán.

Azt kell mondjam, hogy ha az írónő ezzel a lendülettel kezdi, mint amit a Légy mellettem olvasása alatt tapasztaltam, már régen végigolvastam volna az összes részét a sorozatnak! Klisés volt? Igen. De mindemellett olyan dolgokat csempészett bele, amitől nem volt megállás számomra, és hajtott előre, hogy jó ég, mi van még ebben a két szereplőben, ami kirobbanhat belőlük? Vajon közelebb kerülnek, vagy Jase ismét eltáncol utólag visszaolvasva esett le, hogy ez micsoda utalás a lányra szegény Teresa-tól? Közel sem volt tökéletes, de nekem extrább lett, mint az előző két könyv, ahol Avery és Cameron történetét láttam. Az első könyvnél az volt a bajom, hogy hiába akart komoly élet is adni Avery múltjával a történetnek, valahogy nem sikerült jól felépíteni és kifejteni az egészet. Itt viszont nem volt ez az érzésem. Nem csak Teresa beszélt a múltjáról, de Debbie-n keresztül is végigvitt ezen a szörnyű kapcsolaton olvasóként az írónő.

És egy kis plusz: Moly.hu-n olvasgattam értékeléseket a Várok rád és Légy mellettem könyvről utóbbiról szigorúan csak akkor, amikor már befejeztem és a vélemények többsége az volt, hogy az első rész mennyire jó volt, ez a könyv pedig túl sok volt, főleg az erőszakos része. Én pont fordítva érzem, hiszen nekem, mint ahogy említettem, nem maradt meg annyira Cam és Avery románca, és ebben a kötetben kifejezetten zavart a szirupossága, ahogy Tess beszélt róluk. Ezt a részt valahogy összeszedettebbnek éreztem, és lendületesebbnek, mint az előző két könyvet.

F.

J. L. Armentrout: Be with me – Légy mellettem
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2016. (második kiadás)
526 oldal

A ​New York Times bestseller listáján 1. helyre jutó Várok rád írójának könyve.

Vajon Teresának és Jase-nek megadatik a lehetőség, hogy egymáséi legyenek, vagy az élet közbeszól?

Teresa Hamilton hihetetlenül kemény éven van túl: halálosan beleszeretett a bátyja legjobb barátjába, aki viszont az első, csodálatos, bódító, életmegváltó csók óta egy árva szót sem szólt hozzá; sikerült véget vetnie egy rettenetesen rossz kapcsolatnak; most pedig olyan sérüléssel küzd, ami talán a táncosi karrierje végét jelenti. Ideje hát, hogy elővegye a B-tervet – főiskolára megy. Reméli, hogy itt majd sikerül meggyőznie Jase-t, hogy ami köztük van, őszinte szerelem.

Jase Winstead súlyos titkot hordoz magában, amiről soha, senkinek nem beszélne – különösen nem a legjobb barátja lenyűgözően szép húgának. Még életében senki nem csókolta meg olyan szenvedélyesen, mint Teresa, de nem hagyhatja, hogy ez a kötelezettségei útjába álljon. A legkevésbé arra van most ideje, hogy tartós kapcsolatba bonyolódjon, de közben képtelen kiverni a fejéből a lányt.

Minél többször sodorja őket egymás mellé a sors, annál kevésbé tagadhatják egymás iránt érzett érzelmeiket. Azonban már készülődik a tragédia. Miközben a kampusz próbál magához térni egy váratlan szörnyűség okozta sokkból, a szerelmeseknek el kell dönteniük, hogy minden kockázatot vállalva együtt maradnak, és megérteni, milyen árat kell fizetniük, ha mégsem…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése