2020. május 13., szerda

Álcából valóság - könyvértékelés

Tavaly év végén olvastam a remek hírt, miszerint megjelenik kicsiny országunkban is Erin Watt szerzőpáros egyik regénye. Angolul már szemezgettem a fülszövegével, az alapján tetszett is, aztán amikor kint volt a magyar tartalom is, még jobban elkapott az érzés, hogy igen, olvasni fogom. Meg hát Jen Frederick és Elle Kennedy tollából való a történet, pláne, hogy olvasni fogom! A When it’s real – Igazán szerelem a külföldi olvasóknak 2017-ben jelent meg, mi pedig két évvel később foghattuk kezünkbe a fordítását.



Nagyjából tudtam mire számíthatok, hiszen az írópáros eddigi könyvei levettek a lábamról, hatalmas kedvencem a Royal fiúk sorozat. Ezek alapján nagy reményeket fűztem ahhoz, hogy ez a könyv is egyhamar kedvencemmé válik majd, valamint a borítója is nagyon tetszett már elsőre is. Na, vajon tényleg ez a könyv is felkerült a kedvencek listámra?


Bevallom őszintén, amikor elkezdtem olvasni, és realizáltam, hogy egy hétköznapi lány és híres srác sztorit kapok, kicsit olyan érzésem volt, mint a Cinder és Ella könyv esetében. Valószínűleg csak azért, mert annál a történetnél is ez volt az alapkoncepció, nyilván más köntösben. Szerencsére, ez az érzésem nem tartott sokáig, mert hamar elragadott a könyv magával. Vaungh és Oakley története egy teljesen másik élményt ad, mint a párostól már korábban olvasott könyvek. De ez is ugyanúgy szerethető lett, mint a Royal fiúk sorozata.

A könyv szerint Vaughn Bennett egy hétköznapi lány, nem épp hétköznapi gondokkal. Sajnos hamar fel kellett nőnie szülei halála miatt, magára maradt 3 testvérével együtt. Szűkös anyagi helyzetükre nővére talált egy nem épp hétköznapi megoldást: egy szép összeget ígérő szerződés keretében legyen a híres énekes, Oakley Ford álbarátnője egy évig. A lány fenntartással fogadta az ajánlatot, majd később a srácot is, aztán szépen lassan megtört a jég. Korántsem úgy zajlott az „igazi” megismerkedésük, ahogy az a nagykönyvben megíródott, cserébe olyan lett, amit egy jól megírt young adult könyvtől várhat egy olvasó. Számos akadály gördült eléjük, illetve valahol Vaughn büszkesége is a románc útjában állt. Aztán nehezítve lett ez olyan dolgokkal, mint hírnév, botrány, vagy exbarát aki végig csak kihasználta a lányt, amit ő nem látott, de hát kell negatív szereplő is egy történetbe. A könyv tetőpontja az utolsó pár fejezet egyértelműen, ahol már majdnem a falat kapartam, hogy miért kell így véget érnie ennek?? Szerintem a turné koncertes fejezet nagyon találó lezárást adott az egészhez, valamint a prológus formája is.

Tetszett, hogy a cselekmény nem lett egyáltalán összecsapva. Szépen, lassan talált egymásra a két fiatal, nem volt semmi sem elhamarkodott. Ennek ellenére egyáltalán nem éreztem azt, hogy lassú lett volna a történetvezetés, végig élveztem a regény mind a 444 oldalát. Vaungh karaktere tényleg olyan lett, hogy bárki tudna vele azonosulni. Nem túl vidám élet, kilátástalanság, útkeresés. Ezzel szemben állt Oakley, akinek látszólag mindene megvolt, ám valami mégis hiányzott legbelül a srácból. Amikor a sorsuk egybefonódott, szépen lassan kinyíltak egymásnak. Igazán megfogott, hogy mindig csak egymás jelenlétében osztottak meg olyan dolgokat a másikkal, amit mélyen elrejtettek magukban. Szerintem a hírességek világa is jól volt ábrázolva. Az alkotói válság nyomása, a menedzsment szerepe, illetve háttérmunkája mind szerepet kaptak a regényben. A közösségi média jelensége jól volt bemutatva egy-egy fejezet előtt olvasható rajongói beszélgetések által. Nem nagyon láttam még ilyet, ez tetszett.

A When it’s real egy olyan szerelmi történet, ami fiatal felnőtt szereplőkről szól, fiatal felnőtteknek. Nem volt benne semmi sallang, és emiatt lett szerintem szerethető. Amikor befejeztem, elszomorodtam, mert vége lett. Mert nincs folytatása… Bár, nem biztos, hogy ennek kellene folytatás, mert így volt egész. Mert nincs új Erin Watt regény lefordítva. Lehet, hogy év végén folytatódik a Royal fiúk sorozat? Én bízom benne!

F.

Erin Watt: When It’s Real – Igazán szerelem
When It’s Real
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2019.
444 oldal

„A nagy szerelem tisztítótűz. Az összes hülyeséged a lángok martalékává lesz, és jobb emberré válsz általa.
Rendes körülmények között ez a fiú és ez a lány még csak össze sem futna.
A srác neve Oakley Ford. A tinik bálványa, menő popsztár, híres filmsztárok csemetéje, akiért lányok milliói bolondulnak… és megrögzött rosszfiú. Az ember azt gondolná, hogy az élete kész diadalmenet, de a magánélete széthullóban, a dalszerzésben elhagyja az ihlet, a bulvársajtó a botrányaitól hangos. Oakley menedzsmentje úgy dönt, hogy közbelépnek. Az eredmény: teljes imázsváltás, és egy állandó barátnő, akit azért szerződtetnek, hogy megmutassák a rajongóknak, vége a balhés időszaknak.
A lány neve Vaughn Bennett. Tizenhét éves, csupaszív, gondoskodó testvér, részmunkaidőben pincérnőként dolgozik. Maga a megtestesült hétköznapiság. Normál körülmények között soha nem vállalná el a feladatot, de a családja megélhetési gondokkal küzd, így nem sok választása marad.
A pénzért cserébe, amit öccsei tanulmányaira fordíthat, Vaughn elviseli a fura hollywoodi partikat és a gondosan kitalált Twitter-üzeneteket. Az orruknál fogva vezeti a lesifotósokat és a rajongókat. Néha talán már önmagát is.
Mert amikor a hétköznapi szabályok érvényüket vesztik, nem tudni, mit diktál az ember szíve…
Elbűvölő és üdítő szerelmi történet, elgondolkodtató üzenettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése