2020. április 17., péntek

A megfelelő koordináták - könyvértékelés

2013 körül, karácsonyi ajándékként kaptam egy könyvet. Emlékszem, rögtönzött döntés volt, hogy miért pont ez legyen a kiválasztott könyv, Molyon olvastam a fülszövegét, és arra jutottam, hogy érdekelne. Első olvasásra nem hagyott bennem különösebb nyomot. Azóta csak várt talonban, és mivel jelenleg szelektáló projektben vagyok a könyves polcomat illetően, gondoltam újraolvasom, hogy nyugodt szívvel adhassam le a könyvtárba majd ha elhárul a vírus helyzet. Justina Chen Headley nem egy olyan író, aki mindenkinek ismerős, hiszen mindössze három darab könyve van, ebből egyetlen egy jelent meg magyar fordításban is: a North of Beautiful – Iránytű önmagamhoz.



A borítón egy szőke leányzó látható, fél arcát takarva a hajával, a könyv fedelén pedig egy iránytű van dombornyomással. Ez egy, a történet szempontjából iszonyúan beszédes borító lett.

Terra egy középiskolás lány, akinek élete korántsem olyan egyszerű, mint kortársaié. Tökéletes alakját napi szinten tartja a kívánt formában, céltudatos, művészi érzékkel megáldott tinédzser, oldalán egy megnyerő sráccal. Ám egy dolog árnyékolja be ezt a tökéletességet: a lány arca. A cselekmény előrehaladtával bepillantást nyerhet az olvasó Terra családjának életébe, ami szintén nem túl mesebeli… Aztán egy véletlen szerencsétlenségnek köszönhetően megváltozik minden: a lány szó szerint belesodródik egy tökéletlen srácba, Jacob-ba, aki szépen lassan megmutatja, hogyan is lehet önmaga a főszereplő.

A regény 3 részre van tagolva. Az első rész a lány életének nehézségeit mutatja be, amit beárnyékol nem csak a születése óta jelenlévő tűzfoltja, hanem a széthullóban lévő családja, és apja szigora. A második rész jóval könnyedebb lett, hiszen Terra és anyukája ellátogathatott Kínába – távol apja szigorától, és minden őket nyomasztó gondtól. Itt hatalmas karakterfejlődés mutatkozik meg, nem csak a lány, hanem édesanyja részéről is. Az árvaházas jelenet pedig a tetőpontja az egésznek… A harmadik rész a változásoknak lett szentelve a Terra életében. A végén úgy éreztem, hogy nem kapott minden kérdés választ – a szülőkkel, illetve Jacob-bal kapcsolatban -, de szerintem jelen történet szempontjából nem is volt erre szükség. Nem ezen volt a hangsúly.

Az külön tetszett, hogy a térképészet vonalán épült fel a történet. Szerintem érdekes volt, hogy bele lett szőve ez az irány is, nem csak a fejezetek címével, hanem pár elbeszélés során is lehetett érdekességeket megtudni erről a tudományágról. Illetve nekem az is nagyon jó pont volt, hogy Terra életében egy olyan srác hozta el a teljességet, aki maga sem volt épp a megtestesült ideál az arcát illetően.

A könyv szerintem egy elég erős üzenetet hordoz magában. Nem minden a felszín, amit lát az ember. Lehet valakinek szépség hibája, de ez nem egyenlő azzal, hogy nem lehet szép. Mindenhol a tökéletességet közvetítik, Terra is ezen az irányon akart elindulni, de aztán rájött, hogy nem jó felé tart. Fontos szálat fogott meg az írónő a lány szüleinek viszonyával is, ami a családon belüli kapcsolatokra fektet hangsúlyt.

Az írónő könyve mondhatni egy lélekmelengető olvasmány lett. Szerintem nagyon tanulságos, illetve érdekes témával foglalkozik. Hatalmas jellemfejlődés mutatkozik meg a szereplőkön, ami megmutatja, hogy minden helyzetből van kiút. És magamat is megleptem azzal, hogy ennyi év után, illetve amennyit változott az ízlésem az évek során, még mindig nagyon lekötött a történet.

F.

Justina Chen Headley: North of Beautiful – Iránytű önmagamhoz
North of Beutiful
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012.
398 oldal

Magas, szőke, és tökéletes az alakja. De aki jobban szemügyre veszi az arcát, az már csak arra figyel, hogy valami nincs rendben vele. Terra titokban azt tervezi, hogy elköltözik a nyomasztó, észak-nyugati kisvárosból a keleti partra, és ott tanul tovább, de zsarnoki apja ezt nem támogatja. Ám egy váratlan ütközés az útjába sodorja Jacobot, a jóképű, de furcsa goth fiút, akinek hatására megváltoznak magáról és az életről alkotott elképzelései. A gondosan eltervezett jövő képének megszűnése után, vajon megtalálja-e Terra a saját útját?

A díjnyertes írónő, Justina Chen Headley fordulatos, művészien megírt és tanulságos regényt alkotott egy széthulló családról, szerelemről, utazásról, és arról, mi is a szépség valójában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése