2018. április 2., hétfő

Rosszul fejtették meg... - avagy megnéztem a Da Vinci-kódot

Mivel az előző posztom a Da Vinci-kód volt, amiből filmet is készítettek, úgyhogy hosszú idő után két hónap? itt egy újabb filmes poszt. A könyv nagyon tetszett, úgyhogy izgatottan vártam a filmet. Ugyan egy régebbi, 2006-os premierű moziról beszélünk, de én még nem láttam!! Maximum részleteket láttam belőle, de egyben még nem. Lehet jobb is volt így...

Három plakát készült, az egyik ez. A szereplőket említve Tom Hanks és Jean Reno nevén kívül más nem ismerős. A történet alapján arra számítottam, hogy ebből egy nagyon király mozit lehet összehozni. Valamint, amikor először belenéztem, és megláttam, hogy közel három órás a film, gondoltam, hogy jól ki fognak benne fejteni minden részletet, minden kódfejtést, ilyesmi. Na de lássuk, hogyan is történt is valójában!

Jelen posztban utalások hangzanak el, hogy ki a Nagymester, aki a szálakat mozgatja, valamint mi lesz a vége a filmnek. Ha még nem nézted meg, és érdekel, akkor navigálj el.

Az első jelenetben, csak úgy mint a könyvben, szemtanúi lehetünk Jacques meggyilkolásának, aztán előkerül Langdon. Na de nem úgy hívják fel. Collet hadnagy keresi fel egy előadást követő dedikáláson. Ez egy kicsit furán vette ki magát nálam, nyilván látványosabb, minthogy egy szálloda szobából hívják el, de na... Már megint túlságosan ragaszkodok a könyvhöz... A film eleje már nagyon "töményre" sikerült, hiszen láthatjuk Silas önsanyargatását, azt, ahogy Aringarosa püspök tárgyalni indul, és persze a szimbólum kutató is eljut a tett színhelyére. Igazából ahogy Fache kérdezgeti, nem úgy jön át, mint egy vallatás, legalábbis nem olyan szinten, mint a könyvben. Hirtelen befut Sophie, átadja a rejtélyes telefont Robert-nek. Elterveznek mindent, elcsalják a rend őreit a helyszínről, így visszamehetnek kutakodni. 

Nagy kódfejtésekben - Robert, Sophie, és Lisa
Sophie végigméri nagyapja holttestét és megjegyzi: "Hogy megöregedett, mióta nem láttam" Really? Ezt a halott nagyapja holtteste mellett kell megjegyezni?? A rendőrök közben értesítik a múzeumban lévő őrt, aki csak úgy rájuk tör, miközben a két főhős már fenyeget, hogy átszúrja a milliókat érő festményt, ha közelebb megy. A könyvben ez azért jóval akció dúsabb volt, mint itt. Ne már. Végül meglógnak, Sophie végighajt a városon a kis mini kocsijával - szigorúan csakis tolatva!! Mindeközben az albínó szerzetes, Silas nagy erőkkel keresi az áhított zárókövet, az elején egy kis visszaemlékezéssel, hogy róla is tudjunk meg pár dolgot. Betér a templomba, ahol bőszen töri fel a padlót, megtalálja amit keresett, majd szépen pofára is esik vele. Itt felmerült bennem, hogy rendben, hogy hopp ott termett és keresi a követ. De ez hogy is derül ki, hogy végül mit keres? Mert az elején csak annyit mond, hogy van Sauniere-nél valami, ami őket illeti, majd lelövi, miután nem árulja el. És arra sem kap a néző utalást, hogy mi alapján indul el a templomba. 

Közben Sophie és Landgon épp tervelik ki a következő lépést, miután félrevezették a rendőrséget. Elmennek egy elég kétes helyre, egy parkba, ahol örömlányok, valamint drogos lecsúszott emberek vannak. Ott Sophie lefizet egy drogos csávót, hagyja ott a padot mintha egy parkban nem lenne több pad, csak az az egy hogy tudjanak ötletelni a továbbiakban. De miért kellett a szövetségre lépő taxi sofőrt kihagyni? Az is Sophie jó ötleteihez tartozott, erre kihagyják... Rájönnek, hogy milyen kulcsot találtak, majd szépen megszerzik a ládikát a zárókővel. Az újabb szöktetés közben Robert felteszi a kérdést Sophie-nak, ami már bennem is felmerült: miért hívja vezetéknevén folyamatosan a nagyapját. Kisebb incidenst követően édes kettesben hajtanak tovább a következő lépést tervezve.

Megérkeznek Langdon angol barátjához, akivel mesélnek Sophie-nak a Szent Grálról. Itt rengeteg érdekes információ elhangzik, csak úgy, mint a könyvben. Bár néha úgy éreztem, mintha egy Zs kategóriás dokumentum filmet néznék, azokkal a "nahát, hű" közbeszólásokkal Sophie-tól. A beszélgetés közben beugranak lánynak képek a bizonyos szertartásról. A könyvet olvasva elgondolkoztam, hogyan fogják a szexuális szertartást megjeleníteni vásznon, nagyjából érthetően lett bemutatva. A lelepleződés után előrukkolnak a zárókővel. Silas betör a csevegés közepére, eldördül a lövés, miközben lefegyverzik, erre kint Collet megindul. A könyvben nekem teljesen úgy jött le, hogy Fache a magasabb rangú, de itt ez pont fordítva jelenik meg. Én arról is lemaradtam, hogy a könyvben hol volt arra utalás, hogy valójában Fache is a Grálra vadászik, mert a filmből egyértelműen lejön.

Nézd csak, itt a zárókő!!
Teabing elviszi őket repülővel Franciaországból. Időközben láthatjuk, ahogy Aringarosa püspök tárgyal az egyházzal az Opus Dei ügyében. Emlékeim szerint a könyvben csak elrakta a pénzt, és ment is, de itt eléggé vallatják, valamint felteszik neki a kérdést, hogy meddig menne el a zárókőért, és mi a helyzet az isteni vérvonallal. Közben Fache is hatalmas erőkkel kutatja a szökevényeket, a légi irányítót orrát el is töri, majd rugdalja kicsit a földön, hogy még jobban meggyőzze. A repülőn Robert lepattintja a faládika tetejét, és ránézésre megoldja a tükörírást!! Úgyhogy útvonalat változtatnak és mennek is a következő állomásra. Miközben angolosan távoznak a rendőrökkel körülvett repülőtérről, és mennek a templomba a lovagokat elemezni, felelevenítik, hogy Robert miért fél a zárt terekben. De hogy került ide ez a történet? A könyvben valószínűleg egy, az Angyalok és Démonok regényben történt dologra utalnak vissza, ezért sem értettem. Lehet ha azt is elolvasom, majd megértem. A kutatás közben hirtelen Silas elkapja Sophie-t, mire Rémy, az inas csak úgy besétál, felfedve rossz oldalra tartozását. Csak így?? Miért? Hogyan?? Elviszik az öreget, kettészakad a kis csapat. Robert és Sophie buszra szállnak, ahol Sophie elkér egy mobilt, és ott googlezzák ki valójában mit is keresnek. Miközben mennének a könyvtárba!! Ez most komoly? Miért nem jutnak el a könyvtárba?? Ez így annyira snassz.

Rémy lepattintja Silas-t, azt hazudván neki, hogy ő a mester, és Silas eleget tett, úgyhogy menjen az Opus Dei szállásra. Az igazi mester szépen kiiktatja Rémy-t, majd betelefonál a rendőrségre, hogy KÉT gyilkos van az Opus Dei szálláson. Kettő?! Hogyan, amikor csak Silas van ott? Akire amúgy rá is törnek, lelövik, ő lelövi Aringarosa-t, és Silas kileheli lelkét. Megkímélték itt attól a szenvedéstől, amit a könyvben élt át. Mindeközben Robert és Sophie simán megtalálják Newton sírját, ahol agyalgatnak kicsit, mit is keresnek, majd látnak pár lábnyomot, és csak úgy kisétál Teabing. MIÉRT??? HÁT MI EZ. Hol a sejtelmes rész arra, hogy ki a mester?? Kitálal nekik, hogy került a képbe, majd kényszeríti a szimbólum kutatót, hogy nyissa ki a Cryptex-et, vagy lelövi a lányt. Robert rájön a titok nyitjára, átveri az öreget, és puff megérkezik a rendőrség. Na, ők hogy találják ki, hogy hol keressék az embereket? De nem is ez a legnagyobb talány.
Hanem a Cryptex. A könyv szerint megtalálnak egyet a bankban. Amit ugye elvisznek Teabing-hez. A tetején van a tükörírás, ami elvezeti őket a megfejtéshez. Ami a filmben a Cryptex nyitját adja meg, a könyvben valójában a másodiké. Ergo itt összevonták a dolgokat. Mert az elsőt megfejtik még a repülőn a tükörírás segítségével, majd utána kapnak egy másodikat, amit végül Newton sírjánál fejtenek meg. Ezt valószínűleg az idővel való gazdálkodás adta így ki. De nem értem, hogy egy három órás filmbe ez még hogy nem fért volna bele.

A búcsúzás
Jöjjön az utolsó, legjobban elcseszett rész, amikor is eljutnak a főhősök a templomba, ahol Robert szépen kitalál mindent. A jelenetet abban a kriptában nem igazán tudtam hova tenni, hiszen a könyvben rég nem látott nagyanyja ad választ neki mindenre. Így nem adja át azt az érzetet, amit a könyv olvasása adott. Végül előkerült a nagyanyja, a testvére, meg az összes Sion-rend tag is. Robert és Sophie elbúcsúznak egymástól, itt jön egy kis puszika, még találkoznak stb. Majd Sophie rálép a vízre, és viccesen hozzáteszi, hogy talán a borral jobban fog működni. Mi ez az utalás az isteni leszármazottságára?? :(((

A legvégén Langdon a versike alapján felvillanyozódik, hogy hol van valójában a Grál elrejtve, végigjárja az utat, és tényleg letérdel a Szent Grál előtt - ahogy Teabing kiáltotta neki, miközben vezették a rendőrautóhoz. De nem a Louvre-ban térdel, ahogy azt írták a könyvben. Az viszont nagyon tetszett, ahogy csináltak egy betekintést a Grálhoz utolsó képként.
Hol penge és kehely őrzi kapukat, örökre megpihent a csillagok alatt
Hát számomra csalódás volt ez a film. A könyv sokkal több mindent átadott, mint ez a mozi. Főleg úgy, hogy itt azért voltak hiányosságok, akárhogy is nézzük. A legjobban talán a Cryptex-es dolog ütközött ki, aztán a végén a kriptás jelenet. A többi felett még úgy szemet lehetne hunyni, hiszen nyilván eltérnek az eredeti regénytől a forgatókönyv írók. 2007-ben jelölést kapott az Aranymálna Díjra, mint legrosszabb film. Ezt erős túlzásnak érzem, mert azért annyira nem volt rossz ez a film. Igaz én nem annyira bírtam ki a három órás tartamát, de ezt betudom annak, hogy nem igazán nézek filmeket vagy tényleg ennyire nem volt jó? Szerény véleményem szerint azt az időt, amit a film nézésével töltenétek, fordítsátok a könyv olvasására. Higgyétek el, sokkal jobban meg fogja érni!

F.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése