2020. augusztus 21., péntek

Nem mehet minden terv szerint! - könyvértékelés


Egy olyan könyvet veszek górcső alá, amivel nagyon régóta szemeztem. Jodi Ellen Malpas nevével jó pár évvel ezelőtt találkoztam, karácsonyra kaptam meg a Védelmező című könyvét. Nagyon tetszett az a történet számomra, kétszer is olvastam. Utána jött meg a kedvem hozzá, hogy olvassak még az írótól. Aztán egy nagyobb leárazás során jutottam hozzá A tiltott című könyvéhez.

Emlékszem anno olvasgattam a róla véleményeket, mert felkeltette az érdeklődésemet a tartalma alapján. A témája merőben más volt, mint amit olvashattam a korábbi regényben, de gondoltam miért ne nyitnék valami más felé ugyanattól az írótól? Hiszen tetszett az írói stílusa.

Annie eléggé munkamániás, így szerelmi élete háttérbe szorult. A barátai unszolására elmegy egy görbe estére, ahol összetalálkozik A férfivel. Jack flörtölésbe kezd vele, ami ellen Annie egy kicsit ágál. Aztán beadja a derekát és egy vad éjszaka kerekedik belőle. Ez lehetne egy sablon szerelmi történet indítása is. De a csavar még csak ezek után következett…

Az újratalálkozás nem pont úgy jött el, ahogy Annie sejtette, és tartogatott egy elég nagy meglepetést is. A főszereplő akkor eldöntötte, hogy kizárja életéből a férfit, ám ez nem ment olyan egyszerűen egy közös munkának köszönhetően. Egyre erősödött benne a vágy, az érzelem annak ellenére, hogy el akarta nyomni, hiszen úgy érezte, nem helyes, amire vágyik. Mindemellett Jack sem adott egyértelmű jeleket, ami megkönnyítette volna Annie döntését. Egy számomra nem várt fordulat után eljött az a pont, ahol Annie elhatározta magát, és azt mondta, hogy nem folytatja a „se veled, se nélküled” kapcsolatot. Aztán a tetőpontja a regénynek annyira meglepett, hogy mindenféle csavarra számítottam, csak pont arra nem. Az utolsó kb. 80 oldal hozta meg igazán a kedvemet a történethez. Annyi minden történt ott, hogy már azt se tudtam, hogy mi lesz a következő lépés, annyira kiszámíthatatlan volt a cselekmény.

A szereplők szerintem jól voltak megírva. Annie karaktere céltudatos, és remekül építette fel az életét. Nagyon tetszett, ahogy megjelentek a munkájával kapcsolatos jelenetek az építkezésnél. A barátaival való beszélgetések, időtöltések voltak a kedvenceim a regényben, sokszor emlékeztetett olyan helyzetekre, amikor a barátaimmal összeülök egy-egy alkalommal. Jack több problémával is küzdött a kapcsolatában, amiből menekülni próbált, de sokszor a saját lelkiismerete sem engedte cselekedni. Annie mellett talált vigaszt és megnyugvást, holott ő is tudta, hogy nem helyes, amit tesznek. Sokszor éreztem azt, hogy nem képes döntést hozni, csak sodródik az eseményekkel, és épp jó neki úgy, ahogy van minden. De végül kiteljesedett a karaktere szerencsére.

A történet egy olyan témát boncol, ami társadalmilag megosztó: a házasságba belépő harmadik fél. Amikor a férfi elmesélte a kapcsolatának hátterét, Annie akkor sem érezte azt, hogy igazán helyes lenne, amit ők tesznek. Mindvégig ott motoszkált benne, hogy nem cselekszik jól, bármit is érezzen. Aggasztotta még az is, ahogy barátai megnyilvánultak az ilyen kapcsolatokról, személyekről. Ami aktuális volt, hiszen az egyik barátjának a férje félrelépett, így elég sokszor hallotta erről a véleményeket.
Fontos kiemelni, hogy az író a könyvével nem azt hangsúlyozta, hogy rendben van, amikor egy kapcsolatba harmadik félként érkezik valaki. Annie lelki vívódásaival erre hívta fel a figyelmet. Jack helyzete sem volt túl egyszerű, hiszen az ő esetében érzelmi zsarolás is történt, ami nyilván hatással volt a férfire.

Mindent összevetve néha úgy voltam olvasás közben, hogy ugyan engem mi motivált arra, hogy ezt a könyvet anno megvegyem. Na, nem azért, mert annyira rossz volt, de sajnos a tetszett jelzést nem kapja meg. Hanem a témája nem talált meg engem annyira. Az író stílusával most sem volt problémám, jól volt megírva a könyv. Bár néhol a korrektúrázás megcsúszott, annyira igaz nem volt zavaró, de azért szemet szúrt itt-ott. Ettől függetlenül tudom ajánlani a könyvet, hiszen kikapcsolódásnak jó, megfűszerezve egy „csipetnyi” komoly témával.

F.

Jodi Ellen Malpas: A tiltott
The forbidden
Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Kiadás éve: 2017.
446 oldal

Mit teszel, ha nem tudsz uralkodni az érzelmeiden?

Amikor tudod, hogy nem szabad így érezned valaki iránt. Még gondolatban sem.
Annie még nem tapasztalta meg a „szikrát”, azt a fajta kémiát, amikor meglátsz egy srácot, elakad tőle a lélegzeted, és teljesen elgyengülsz. Mígnem bulizni megy a barátaival, ahol szembetalálja magát a rettentően szexi és titokzatos Jackkel. Nem csupán szikra gyúl közöttük, ez igazi robbanás.

Jack azt ígéri, hogy tüze elhamvasztja Annie-t, és tökéletesen beteljesíti ígéretét.
Együtt töltött éjszakájuk szenvedélyétől lenyűgözve, Annie kioson a szállodaszobából. Biztos benne, hogy az a férfi, aki ilyen erős hatást tett rá, akinek ilyen könnyedén meghajolt az akarata előtt, csakis veszélyes lehet. De már túl mélyek az érzelmei. Ám Jack nem csupán veszélyes. Tiltott férfi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése