2018. november 20., kedd

Sok ugatás - könyvértékelés


Tegye fel a kezét, akinek van kutyája! És akinek önfejű, akaratos kutyája van? Akkor ide felteszem én a kezemet.

Aki egy picit is ismer személyesen, tudja, hogy van egy „kis” kutyám. Rettentő akaratos, és hisztis, de megér minden pillanatot. A kutyámról ugyan nem készült könyv MÉG, de számos olyan mű akad a piacon, ami kis kedvencekkel, és azok nevelésével foglalkozik. Oktató jelleggel, esetleg vicces formában, vagy kombinálva a kettőt. Ebben a bejegyzésben az utóbbihoz tartozó könyvet fogok górcső alá venni.

Szerintem nem sokan vannak, akik ne találkoztak volna valamilyen formában az őszinte és szókimondó vizslával és falkájával, valamint gazdájukkal, Magos Judittal. Demény, a kötsög egy celEB. Ha nem a Facebook oldalán láthatjuk, akkor különböző állatvédő rendezvényeken van jelen, vagy esetleg a könyves boltok polcain két könyvével. Kisebb kutatás után sikerült bezsebelnem első remekművét, így most Demény fog ugatni ebben a posztban.

A közösségi oldalon követem Demény, és gazdája Magos Judit mindennapjait. Szókimondó stílusuk nem volt ismeretlen számomra. De valahol én mégis kicsit többet vártam a könyvtől. Nekem valamiért az egész furcsa érzést keltett. És néhol eltúlzottá vált számomra.

A műben megismerhetjük Demény történetét, a menhelytől az örökbefogadásig, hogyan szokott össze a kétlábújával, valamint a többi kutyával. Kezdő kutyatartóknak hasznos tanácsokat közvetít a könyv. Én legalábbis úgy érzem. Igaz nem vizslám van, és termetéből adódóan nem is lakásban tartott. Ennek ellenére hasonló tulajdonságokat hordoz, mint Demény, és mi is végigjártunk a könyvben említett eseteket. DE. Elég sokszor éreztem azt, hogy ne vegyél kutyát, inkább fogadj örökbe, mert ha veszel, akkor nem biztos, hogy jó gazdi vagy és jól döntöttél egy törzskönyves, tenyésztőtől vásárolt kutyával. Én itt csak bámultam előre, hogy tessék?!

„ […] Megbízható tenyésztőt kell választani, ha fajtatiszta kutyát akartok, vagy keressétek a fajtamentőket. Drága a törzskönyv? Drága. Nincs rá több százezer töpirevalótok? És ha lebetegszik és műteni kell majd, arra lesz?”

Ezzel a részlettel egy picit szeretnék vitatkozni. Különösként az utolsó mondattal. Minden kutya lehet beteg. A betegség sajnos nem válogat, hiába tettél jót, és fogadtál örökbe kutyát. Ugyanúgy megvannak a költségei. Attól független senki sem lesz rosszabb, ha vásárol kutyát. Az már rossz, ha valaki felelősséggel tartozik egy állatért (legyen örökbe fogadott, vagy vásárolt) de az esetleges problémáknál nem vállal felelősséget.

Nekem elég sok helyen ütközött ellentmondásba a könyv. Például miért tiltották ki a kutyát a parkból mert gazdik nem szednek „végterméket” a kutyák után? , mi az, hogy nem mehetnek be x helyekre kutyák, és akkor utána buzdítja Demény a kutyákat, hogy ha ott vannak egy strandon, fossanak össze mindent. Ne már.

Mielőtt átmennék kardoskodó gazdivá, és kiállnék a vásárolt kutyák mellett, leállok, mert nem kutyás életmód blogot vezetek, ez már egy másik téma. A fent említett dolgoktól eltekintve Demény történetei aranyosak. És egy kutya tartás előtt álló személynek hasznosak lehetnek. Láthattuk, hogy Deményre hiába ragadt a kötsög jelző, nem az igazából. Ugyanúgy érző lény, szereti gazdáját, még ha sokszor nem is így gondolja. Igazából nekem kicsit sok volt, ahol egy fontos dologról beszélt, majd hirtelen átcsapott Demény önistenítésbe. Lehet egy picit nekem emiatt nem tetszett. Valamint a képek is aranyosak voltak, így nem csak a „száraz” szöveg volt. Az viszont nem volt jól kialakítva, hogy a fejezet közepére hopp beszúrtak pár képet, és ment tovább a fejezet x oldalnyi kép után.

A könyvnek voltak szépséghibái. Az üzenete fontos, hasznos. De az elmesélés kicsit néhol túlzó. Vegyes érzéseim miatt nem igazán ajánlanám most a könyvet. Helyette itt hagynék egy képet az én hisztis önfejű sz*rosomról. Töpit még nem evett, de minden másra vevő csont, kolbász, karton, rongy, lényegtelen, csak rágni, enni lehessen.

Molly - ő nem kötsög csak néha

F.

Pórázon vezette Magos Judit: Demény – Most én ugatok
Kiadás éve: 2014.
Kiadó: Libri Kiadó
242 oldal

,,A kétlábúak elég kiszámíthatatlan, ingatag lények, de ha megfelelően tudjátok kezelni, akkor könnyedén az uralmatok alá hajthatjátok őket. Ahogy én, az egész világot..."
Demény, aki a szerénységet hírből sem ismeri, karizmatikus egyéniségének köszönhetően szinte fénysebességgel több tízezer hódolót szerzett. Jogosan.
A négylábú diktátornak rengeteg ugatnivalója van, amit meg kell osztania a világgal. Az egyedi humorral fűszerezett sorok között kitűnik a felelős állat- és gazditartás fontossága, és hogy a boldogsághoz gyakran nem kell más, csak töpörtyű, béka, hosszúcombú csajok és egy melegszívű kétlábú.

Demény nem csupán az első kortárs magyar íróvizsla, de egyben a deményista filozófia megalkotója, véleményvezér, gazditréner és békászó bajnok, de töpörtyű-minőségellenőrként is rövid idő alatt komoly elismertségre tett szert. Ráadásul celEB.
2009 körül született Fejér megyében, de kölyökkorát és családi hátterét homály fedi. Életének első hónapjait méltatlan körülmények között, rácsok mögött töltötte, ez meghatározta későbbi munkásságát. Valódi fordulatot az jelentett számára, amikor örökbe fogadta a kennelsorra tévedt, jobb sorsra érdemes kétlábút, Magos Juditot, akit ma már csak Gazdinak szólít, és aki egyben Demény korszakalkotó és humorral gazdagon átszőtt ugatásait lejegyezte.
A négylábú írónak ez az első könyve, amelyről a tőle megszokott szerénytelenséggel állítja: ALAPmű.

,,A gazdik nem tökéletesek, hogyan is lehetnének, hiszen nem kutyák.
De épp ezért a bénaságért, ezekért a kedves hibákért lehet őket annyira szeretni.
Meg persze a töpörtyűért.
Főleg a töpörtyűért."

EL FOGOD OLVASNI.
ALAP.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése