2015. május 12., kedd

Az éhezők viadala - Futótűz - film értékelés

Tegnap este nem bírtam letenni az utolsó 30 oldalnál a könyvet és a vége miatt úgy voltam, hogy ma amint lesz szabadidőm mindenképp meg kell néznem a második részét a filmnek. Az első könyv és film egyaránt tetszett, a második kötet pedig még inkább, így jó reményekkel álltam neki a mozinak.

2013 novemberében volt a premierje Magyarországon ennek az adaptációnak. A szereposztás megmaradt, az új szereplők számomra szintén nem túl ismertek, de hát ez most sem jelent semmit. A plakát követi az előző vonalát, vizuálisan szépen ki van dolgozva ez is. Egy eredeti szinkronos előzetest láttam a filmhez, ami nagyon felkeltette az érdeklődésem. Viszont elég szolid részeket raktak bele. Én felcsigázás gyanánt beleraktam volna pár jelenetet a Nagy Mészárlásból is.

Az első képkockákban Katniss révetegen mereng az erdőben, majd Gale barátja visszarántja a valóságba. A vadászás alatt lány elenged egy nyilat egy pulykára, ami végül egy emberbe fúródik.. Na várjunk csak, mit keres az erdőben egy ember rajtuk kívül?? A fiú magához rántja és megnyugtatja. Szóval így jelenítették meg Katniss viadal óta jelenlévő tévképzeteit a rémálmok formája helyett. A srác nem játszadozik, hamar lekapja a lázadó amazont. Tetszett, hogy ezt így a filmben külön megmutatták, nem csak úgy derült ki, hogy az elnök felveti Katniss-nek, hogy ő amúgy erről tud ám, hiába sunyít. Az otthonában Snow elnök úrral a beszélgetés elég drámaira sikeredett, jó kis videós alátámasztásokkal. A lánynak igazából ideje sincs feleszmélni, mert megjelenik az arany hajú Effie a stylist gárdával és kezelésbe veszik. Hogy oda vannak a stylistok Katniss-ért, meg Prim-ért, amikor a kislány feltűnik. Az elején annyira nem voltak szimpatikusak, de ebben a filmben egész kedveltem őket. Ezt követően élőben leadják a nagy találkozást a szerelmeseknél. Ha jól láttam, Katniss lerántotta Peeta-t (mert így romantikusabb, vagy mi?), majd megcsókolta. Peeta ekkor szinte az arcába köpte, hogy majdnem elhitte a csókot. Ez vajon vonatkozhatott a Gale-lel való csókolózásra is?

Újra lángra lobbantak
Elindulnak a fiatalok a Győzelmi Körútra. Elsőként a Tizenegyedik Körzetbe érkeznek meg, ahol Ruta Rue és Thresh előtt tisztelegnek. Peeta szítja a tüzet az adományozással, majd Katniss fel is lobbantja azt a köszönő beszédével. Szegény öreget megölik, pedig ő csak tisztelgett a győztesek előtt. Érdekes, itt nem próbálják meg leplezni a lövöldözést, Effie is csak sápítozik rajta... Haymitch felviszi őket a kupolába, ahol Katniss kifakad az elnök tervéről. Az öreg csak itt szembesül ezzel és Peeta is elég nyugodtan fogadja. Semmi hajigálás vagy erőfitogtatás. Pedig ezt úgy megnéztem volna. Amúgy szerelmes Ken barbie úgy van beállítva a filmben, mint valami nyápic, béna kölök, holott a könyvben erőművésznek mutatják kb. A Körút halad tovább, mindenhol a sablon szöveget olvassák fel, de így sem lehet elkerülni a lakók nyüzsgését. A közvetítés közben mutatják Snow elnököt egy kislánnyal (először azt hittem, hogy Prim az), akinek a haja úgy van fonva, mint Katniss-nek volt a viadal alatt. Kiderült, hogy a kislány az elnök unokája, aki valamilyen szinten csatlakozott az ellenálláshoz, még ha tudatán kívül is tette ezt. A Kapitólium felé közeledve Katniss feldobja a magas labdát: a színjáték tetőpontja lehetne egy házasság. Peeta elég furán reagálja le. Egyébként ez miért is nem az ő ötlete volt? Katniss a vonaton egy szobába bekukucskálva látja a kivetítőn a felkelést. Ekkor elgondolkodtam arról, hogy a Tizenkettedik körzetben való készülés miért marad ki? Hiszen ott értesül erről Katniss, a polgármester szobájában... Megjelennek a békeőrök a körzetben, az új főbékeőr leszereli a régit, majd lenyomják lángszóróval a Zugot. Mert hát a felgyújtása az már túl mainstream lett volna. Ezt követően jön a dráma, Gale legyűr egy békeőrt, ezért kiviszik a térre és nyilvánosan elnáspángolják. Nekem a könyves, orvvadászat miatti meghurcolás "jobban" átjött. Katniss szerelmesen virraszt Gale-nél a konyhaasztal mellett, miközben a srác élet és halál között szuszog. De persze, hogy ide is elfér egy kis love. Katniss meg eldönthetné már, hogy mit szeretne... A következő képsorokon Snow és az új Főjátékmester ötletel a Nagy Mészárlásról. Ezek a részek ebben a filmben is tetszettek, mert több infót megtudhattunk a játékról. A Viadal nagy bejelentését mindenki otthonából nézi végig a túl menő cserépedényből kivetülő projektor szerű tv-jükön. Itt megmutatják Haymitch lakását, ahogy az öreg nézi a műsort, és az tűnt fel, hogy túlságosan tiszta. Hol a kupleráj? Egy iszákos embernél ne legyen már ekkora rend, halo! Katniss kiakadását követően egy dolgot hiányoltam... Nem indult el az erdőbe, nem futott össze a menekültekkel, nem kezdett el reménykedni a Tizenharmadik körzet meséjében. Ez szerintem azért egy lényeges momentum volt a könyvben...
A sorsolás úgy történt, ahogy kellett, így ismét a két szerelmes megy az Arénába. Az út alatt megnézik a versenyzőkről az összefoglalást. Minden lényeges karaktert bemutatnak (kár, hogy nem a viadalok visszanézésével...). Kérdés: Enobalia fogai miért lettek vámpírosra csiszolva? Ez úgy minek kellett ide? Senkinek a torkát nem harapta át, ahogy azt felhozták nála... A felvonulás előtt nem hagyták ki azt a jelenetet, amikor az adonisz testű Finnick találkozik Everdeen-nel. Esküszöm Sam Claflin számára nagyon jól állt ez a szerep és a szinkronhangja is illett hozzá. Szerencsére azt sem hagyták ki, ahogy Johanna Mason belibeg a liftbe és levetkőzik. Ehhez Peeta segítségét is kéri, így még jobban kiéleződik a féltékenységi jelenet. Az új kiképzési hely elég jól nézett ki azokkal a virtuális emberekkel és helységekkel. Katniss megtanítja Mags-et (a színész nagyon cuki, aki megformálja) íjászkodni, és lenyom egy bravúros bemutatót a teremben. Beetee és Wireless becenevei Olt és Volt lett. A Volt nevet még csak megértem, de a másik... Miért nem maradtak inkább a Gyogyósnál és a Feszkósnál? Jaj, miért kell a szereplőket átnevezni? A bemutatkozásnál a Játékmesterek előtt Peeta rajzát nem rejtették el, ami így jobban tetszett, mintha csak úgy megemlítették volna. Viszont a pontozás elmaradt... Ezt követően sor kerül a nagy, Viadalt megelőző interjúra. Itt már Johanna
"Jól sejtem, hogy ezt a ruhát viselted volna a nagy napon?"
Mason kezdi magát belopni a szívembe, amikor odaböki Katniss-nek, hogy fizessen meg a ruha miatt az elnök. Miután Katniss pörög párat és átváltozik, a teremben a nézők nyüzsögni kezdenek, majd Peeta felszítja a kedélyeket a baba bejelentésével. Egyébként ezen kívül több szó nem esik a gyerekről. Pedig pár résznél a Mészárlás alatt jól jött volna... Hiányoltam az interjú és a harc kezdete közötti időszakot, ahol Peeta és Katniss egy romantikus, és őszinteséggel teli napot töltöttek el.
Cinna-t meghurcolják a Mészárlás előtt közvetlenül, a lányt bőgve lövik az arénába. Egyébként a harc eleje gyorsan lezajlik, összeállnak Finnick-kel és Mags-szel, tikkadnak a hőségben és jön is csapoló. Amire Katniss nagyon hamar rájön, hogy mire kell használni. A filmben kicsit felpörgették, ne legyen még hosszabb. Az éjszakai őrködés során a lány felfedezi az első veszélyt, ami rájuk leselkedik: kúszik a gyilkos köd, amibe az ostoba belenyúl, lemarja a fél kézfejét és sikoltva elvetődik a földön. De erre persze egy társa sem kel fel. Te jó ég... Egyébként ha a bőrüket így felmarja és idegrángásuk lesz tőle, a ruhájuk miért nem foszlik szét? Mert a könyvben ez nem volt ilyen strapabíró. Amikor rájön Katniss, hogy a víz kioldja a mérget szintén vergődnek egy kicsit a tóban (sok lesz a vergődésből...) majd farkasszemet néznek a majmokkal. Amikor megtámadják az állatok őket, nagyon félelmetesek... Főleg félig feltekert hangfal mellett.
A szövetségesek
A majmos harc közben Katniss a víz alatt is megküzd egy vaddal (ami csak nekem nem derengett?), Peeta pedig csak később esik áldozatul egy dögnek, de az sem éri el, mert egy morfling függő kiugrik a sásból. A nő halála nem úgy lett ábrázolva, ahogy az a könyvben volt, amit sajnálok, mert a maga módján az is jól lett megírva a színezésről való meséléssel meg az arcra rajzolással a vérrel. A lakmározást követően Peeta lepasszolja az igazgyöngyöt Katniss-nek, aki csak zsebre rakja azt. Na héjj, ezt nem ide kellett volna időzíteni, mert így ennek semmi jelentősége nem volt... Felbukkan három másik társuk. Beetee feltűnően jól van, és mosakszik egyet a vízben. A könyvben nem volt ilyen jó állapotban, amikor előkerültek... Johanna kicsit nekiugrik Katniss-nek, de nem olyan drámaian, hogy Finnick bevigye a vízbe és lehűtse. Pedig ez a rész a könyvben jó volt, kár, hogy itt nem köszönt vissza. Miután Wireless tiktakol párat Katniss egyből rájön a turpisságra. A csapások zajlanak tovább, próbálnak rájönni a rendszerességre, hogyan alakul. Közben megküzdenek a hivatásosakkal is. A madarak zsongása után Peeta lenyugtatja szerelmét, és gyorsan kitervelik a nagy cselt. Majd végre jön egy kis édes kettes a szerelmeseknél és romantikusan beszélgetnek egyet. Peeta ekkor felvillantja a nyakláncát és Katniss kicsit meghatódik.
A végjátékban a terv kivitelezésekor Katnissnek kezd leesni, hogy a szövetség Peeta miatt van egyben, mindenki foggal körömmel védi Ken barbiet. Miután elindulnak a huzallal a lányok és észreveszik a hivatásosokat Johanna lecsapja Katniss, aztán kikapja belőle a nyomkövetőt. Ahhoz képest, hogy a fél kezét kb. felhasították a csajnak, tök jól hadonászik azzal a karjával és még nyíllal lövöldözni is van ideje. Amikor végső elkeseredettségében már majdnem nyakba lövi Finnick-et Katniss, a srác ellövi a mondatot, amely pontot tesz a játék végére: "Ne feledd, hogy ki az igazi ellenség!" (Finnick for president!). Puff, a nyíl belesuhan az erőtérbe az elektromosság megsemmisíti azt és a harcnak vége lesz. Majd az aréna elkezd széthullani. Tessék?? Ezt követően Katniss felmarkolják a légpárnásba és magához tér, miután összestoppolták a kezét. Megindul a Kapitólium ellen - egy fecskendővel felfegyverkezve, amúgy Peeta-t akarta kinyírni, de meghallja, hogy Haymitch, a főnök és Finnick Peeta-ról cseveg, és inkább az öregnek ugrik. Két dolgot hiányoltam: miért nem Finnick szerelméért küzdenek, miért Peeta-n van a hangsúly és miért nem derül ki, hogy mi volt a szerepe a Főjátékmesternek? Katniss a leszedálást követően felébred és ekkor már Gale kuporog mellette, aki elmondja a szörnyű hírt neki: otthonukat megsemmisítették. A végén Katniss tekintete elég árulkodó...

Összességében a könyv alapján én egy kicsit többet vártam a filmtől. A hiányosságok, amiket említettem szerintem fontosak lettek volna, de hát így is elég hosszúra sikeredett a film. Ahogy ez a bejegyzés is.

Nemsokára jövök a befejező résszel, mind könyv és film verzióban.

F.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése