2015. február 21., szombat

A sötét most világos - könyv értékelés

Eggyel ez előtti blog bejegyzésem A szürke ötven árnyalatáról szólt. Nem sokkal, miután befejeztem neki is láttam a második résznek. A sötét ötven árnyalatát már az első olvasás esetén jobban kedveltem, mint az első részét. Valahogy jobb lett. Most azért vettem újra elő, hogy teljes legyen a trilógia újraolvasása.

Vigyázat, spoiler riadó!

Kapásból a könyv eleje kiakasztott. Ana ugyebár az első rész végén el akart szakadni Ötventől a
végjáték miatt. Itt folytatódik is a mostani történet. Kezdetnek jött a kemény tépelődés, meg mélydepi (öt napig talán?), ahogy számítottam rá az előző könyv után. Nem kellett sokat várni és lám, Mr. Tökéletes Adonisztestű Grey meg is érkezett. Már az első fejezetben. Sokáig tartott az elszakadás. Utána újra egymásra találtak, aztán kezdődött elölről minden. Vagyis nem, mert itt jött valami plusz: CSELEKMÉNY!! Innentől kezdett tetszeni a második rész.


Felpörögtek az események, Mrs. Robinson képbe került, majd egy ex alávetett ólálkodott az Escalaban és éjnek évadján ácsorgott az ágynál (én mondjuk nem nézegettem volna olyan nyugodtan Anastasia helyében…), elhangzik a bűvös, mágikus csodaszó Grey szájából, egyre több információ derült ki mindkét szereplőről és ez így jó. Szerintem ezt a pluszt hiányoltam az első könyvből. Ismét romantikáztak egyet-kettőt (esetleg két bujkálás között). Ebben a részben éppen egy katamarán a romantika eszköze, mert persze, hogy Grey azt is tud vezetni (de csak siklórepülő és helikopter után). Izgalomban itt nem volt hiány. Hyde nyomult, amit Anastasia nem vett észre, mert annyira vaksi, erre is Grey hívta fel a figyelmét. Jézusom lányom, Szürkén kívül más pasi is létezik és érdeklődik irántad, nyisd már ki a szemed! Csak egy jó tanács. Közben váratlanul befutott Mrs. Robinson, és kisebb parázsvita alakult ki. Valahogy az ő karaktere nekem sosem volt szimpatikus. Aztán hopp jött is az új izgalom: Leila Anastasiáék új lakásában koslatott. Amit Ana birka nyugalommal kezelt. Kérdés: a meglepően jó helyzet megoldó Ana hol maradt az első kötetből? Jézusom itt már nem is bírom kapkodni a fejem az események közt. Pörög a könyv!! Grey egyedül maradt excsajával (pardon, alávetett) és Anastasiában ez 873.642 fogaskereket indított el. Most legalább van min gondolkodnia, és nem csak értelmetlen dolgokon pörög. Ezt követően felcserélődtek a szerepek. Váratlan fordulat, nem mondom. És itt jött egy meglepő lépés. Nem, nem lövöm le. Egy óvatlan pillanatban bekövetkezett az, amitől Grey rettegett, és végre Anastasianak is leesett a nyilvánvaló. Hyde egyre rámenősebb lett, nem kicsit, nagyon. De hát nincs olyan dolog, amit ez a jóvágású, pénzzel tömött uraság ne oldana meg. A pszichológussal való beszélgetés tetszett. Anában végre valahára helyrerakott dolgokat. Ez után került sor a (szerintem) tetőpontra, ahol elég rendesen lehetett érezni a feszültséget. Azt hittem ezek után már több izgalom nem lesz, és megy majd a történet a maga megszokott módján. De nem! Az írónő még ezeken felül is tartogatott meglepetést. Nem is akármilyent. A könyv vége nem úgy maradt függőben, mint az első rész befejezése. Ez inkább érdeklődést fent tartó vég volt. Amiket én személy szerint nagyon szeretek. Szóval ezek után bátran veszem majd le a polcról a következő, egyben befejező részt.

A főszereplőkön érződik itt már a karakterfejlődés, hála Istennek.
Az tetszett, hogy Ana végre értelmes dolgokon gondolkozik, bár az egy kicsit kiakasztó, hogy folyamatosan azon pörög, hogy mi van, ha Christian többet akar, ő ezt nem tudja nyújtani, stb. Amúgy a csajjal mi van, hogy három alteregoja van? Tudatalatti, meg belsőistennő, meg még honnan tudjam micsodák. Szerintem felesleges, ahogy leírja az írónő, hogy Ana belsőistennője szaltózik, könyvet olvas, legurít egy gint feszült helyzetben (éppenséggel nem fest házat), egyszerűen végig lehetne vinni a gondolatait egy szálon. Mindegy, ez annyira nem nagy gond.
Christian pozitívan fejlődik. Itt már próbálkozik azzal, hogy kinyilvánítsa érzelmeit Anastasia iránt. Ebbe a könyv közepétől elég jól bele is jön. Ez egy jó pont neki. És végre megtudjuk a nagy titkot, amit Szürke úr cipel. Te jó isten, ennél betegebb karaktert nem tudott volna álmodni James? Nem lövöm le a poént, már így is túl sokat járt a szám fent.

Összességében a könyvről annyit tudok mondani, hogy látványos fejlődést jelentett az első részhez képest. Sokkal izgalmasabb volt, ebben végre cselekmény is volt, nem csak az, hogy évődnek egymással a főszereplők, becsúszik pár durva szexjelenet, szenvedés aztán vége is a könyvnek. Pozitívan csalódtam a regényben.

Történet: 5/5 - sok sok sok izgalom
Szereplők: 5/5 - jelentős fejlődés a főszereplők részéről
Ajánlom? Az első könyv okozta unalom kúrálására mindenképp! Egy igazán izgalmas, fordulatokkal teli könyvet kap az első résszel halálra untatott olvasó. Vigaszdíjként.

F.

A sötét ötven árnyalata
Fifty Shades of Darker
Kiadó: Ulpius-Ház
Megjelenés éve: 2012.
570 oldal

A gyönyörű fiatal milliárdos, Christian Grey egyedi ízlésétől és sötét titkaitól elbátortalanodva Anastasia Steele kilép a kapcsolatból, és beindítja karrierjét a seattle-i könyvkiadónál.
De a Christian iránt táplált vágy még mindig jelen van minden egyes ébredésénél, és amikor a férfi egy új megállapodást ajánl fel, Anastasia képtelen ellenállni.
Újra lángra lobban perzselően érzéki viszonyuk, és Anastasia egyre többet tud meg sérült és megszállott „Ötven árnyalatának” szívszaggató múltjáról.
Míg Christian belső démonaival harcol, Anastasiának szembe kell néznie a férfi korábbi partnerei iránt érzett dühével és féltékenységével, és meg kell hoznia élete legfontosabb döntését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése