2017. december 18., hétfő

A kiteljesedés árnyalatai - könyvértékelés

El sem tudom mondani, hogy már mennyire régen terveztem ezt az olvasást/posztot. Szerintem már tavaly is a listán volt a könyv, de valahogy akkor sem álltam neki. A híressé vált trilógia befejező részével lógok lassan két éve, így végre elővettem A szabadság ötven árnyalatát, hiszen nemsokára érkezik a mozivásznakra is a befejező rész! Amit természetesen nem fogok kihagyni.



A sorozat utolsó kötetét most olvastam el harmadszorra. Ezúttal nem daráltam le előtte az előző két részt, de így is nagyjából emlékeztem a történetre. Sajnos a könyv már kicsit viseltes, kezd feljönni a borítása, de ezen kívül szerencsére semmi baja – békésen pihent a polcomon a Grey mellett. 


Egy mesés nászúttal indul a könyv, amiben kapunk egy-egy visszaemlékezést az esküvőről, valamint az azt megelőző dolgokról. Ana egyre jobban kibontakozik, így már csak néha-néha okoz gondot neki Mr. Szeszélyes hangulatingadozásait kezelni. Különösen tetszett, amikor Christian atyáskodását figyelmen kívül hagyva egyedül jetski-zett. Szóval a kezdeti nászutas idillt felváltják a szürke (eh micsoda találó) hétköznapok. Ám nem maradunk csavarok nélkül. Amikor az egyikből kilábalnak, jön egy újabb. Kaphattunk még egy idilli képet az aspeni hétvégével, ahol Ana szintén túlpörgött egy-két dolgot, és Ötven megmutatta gondoskodó énjét is. Gondolom, senkit nem lepek meg, ha ezután is következett egy újabb hangulatborzolás – Leilával.

Ezeket követően az írónő egyre feljebb és feljebb tolta a kedélyeket, hiszen egy nem várt esemény elég erős ellentéteket szül Irányításmániásunk és Ana között. Majd az i-re a pontot felteszi Hyde, akinek galád tettei mindvégig beárnyékolták a pár boldogságát. A férfi felbukkanása, és fenyegetése jelentette a tetőpontot szerintem, hiszen ott Ana önmagát is felülmúlva cselekedett. Ilyen izgalmak után igazán megérdemelt a történet egy happy endet. Ami szerintem nagyon aranyosra sikerült, és méltó befejezése lett a trilógiának.

Ebben a részben tükröződik a legnagyobb jellemfejlődés, mind Anastasia, mind pedig Christian részéről. Ana, mint fent már említettem, nem fél dacolni Christian-nal szemben, akármilyen helyzetről is legyen szó. Sőt, makacsul ragaszkodik igazához, vessen be bármit Ötven. Christian pedig kimutatja szeretetét, gondoskodását imádott felesége iránt. A végén meglepő módon Anának nem kellett mindent kihúznia belőle, saját maga gyónta meg sötét múltját, valamint a nyomozással kapcsolatos fejleményeket, amiket azelőtt eltitkolt Anastasia elől. Sokkal érzelmesebbé váltak, mint a korábbi részek során olvashattuk.

A könyv végén találhatunk két különálló fejezetet. Az egyik Christian gyerekkorába enged egy kisebb betekintést. Ez érdekes volt, hiszen sötét múltjáról nem sokat tudhattunk meg, esetlegesen részletekben. A másik pedig a már korábbi, a könyvhöz kapcsolódó posztjaimban említett Christian szemszögű első fejezet, amit én az első olvasások alkalmával, illetve a mostani alkalommal is kihagytam.

Ez a rész nem szűkölködik történésekben, ezért is vált már elsőre is a kedvencemmé. A legtöbb ember leszűkíti a sztorit a szex köré. Valóban erre (is) épül, de a harmadik kötet már javában tükrözi a jellemfejlődéseket, valamint a történet egyéb szálait is. Ebben kapunk autós üldözést, pikáns jeleneteket velük együtt durvákat is bonyodalmakat, és még sorolhatnám. Tudom, hogy nagyon sok embert megoszt a történet, és el is ítélik rengetegen. Hát, ha akartok, kövezzetek meg, nekem ugyanis tetszett ez a rész. Kíváncsi leszek, hogyan fogják filmen megvalósítani. Úgyhogy februárban érkezem a filmes értékeléssel!



Laters, baby! F.


E. L. James: A szabadság ötven árnyalata
Fifty Shades of Freed
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012.
635 oldal

Amikor a naiv Anastasia Steele és a gyönyörű fiatal milliárdos, Christian Grey találkozott, azonnal átjárta őket az érzéki izzás, amely visszavonhatatlanul megváltoztatta az életüket. Ana, akit sokkolt, bár ugyan vonzott Christian nem szokványos szexuális ízlése, komolyabb elköteleződésre vágyott. Christian, nem akarván elveszíteni a lányt, beleegyezett a feltételeibe.

Most mindenük megvan - szerelem, szenvedély, intimitás, vagyon és a világ össze lehetősége. De Ana tudja, hogy az ő szerető Ötven Árnyalatával nem lesz könnyű, együttlétük számos nem várt kihívás elé állítja mindkettőjüket. Anának meg kell tanulnia osztozni Christian fényűző életstílusában, anélkül, hogy feláldozná identitását. Christiannak pedig felül kell kerekednie agresszív irányítási kényszerén, miközben múltja démonjaival is meg kell küzdenie.

De éppen amikor úgy tűnik, közös erővel bármilyen akadályt képesek leküzdeni, a balszerencse, a rosszakarat és a végzet összeesküszik ellenük, és valóra válnak Ana legsötétebb félelmei...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése