2021. július 14., szerda

Amikor vonz a veszély - könyvértékelés

Időszakosan visszatérek valahogy Anne L. Green könyveihez. Mindig kinézek egyet-egyet magamnak, ami felkelti érdeklődésemet, aztán magával ragad olvasás közben. A Csábító-sorozatot valamikor tavaly tavasszal néztem ki magamnak, és ha jól emlékszem kupon napok alkalmával be is szereztem. Az Omladozó királyság után úgy döntöttem, hogy ha már egy éve a polcomon pihen, ideje nekilátnom az Arcátlan csábítónak. Megnéztem, a folytatás a könyvtárban van, így nem kell annyit bajlódnom a beszerzésével.


Bevallom őszintén, egy olvasási válság kapott el az idei tavasz folyamán. Márciusban jött egy újabb lezárás a munkahelyemen, majd egyre bonyolultabb helyzet állt elő, közben az életemben is felgyorsul pár dolog. Egyszerűen hiába szerettem volna olvasni, valahogy mindig háttérbe került. A könyv maga 400 oldal, amit jelen esetben így közel 3 hónapig tartott elolvasnom. Pedig a történet nagyon mozgatott, olyan szokásos ALG stílusban!

A történetet két szálon kapjuk: a behajtóként dolgozó Olivia részéről, és egy titokzatos, először John Doe néven futó szélhámos férfi szemszögéből. Olivia éli megszokott életét, amiből már az elején kapunk egy kis szeletet egy családi összejövetel kapcsán. Érezhetően kényelmetlen számára a szituáció, amibe anyukája hajtja, csak mert egyedülálló. Telnek dolgos hétköznapjai, a könyvben elég erős hangsúlyt kap a lány munkája. Behajtóként dolgozik, ami számomra nagyon érdekes volt, hiszen elég mélyen ki lett fejtve. Tartogatott pár érdekes helyzetet a munka – megfigyeléseken át, a lefoglalásokig, megfenyegetések és még miegymás is színesítette a könyv cselekményét Olivia munkáján keresztül. Egy régi barátja kér segítséget tőle, mert úgy véli, férje személyazonosságát valaki ellopta. Olivia a hírhedt Fantom nyomába ered, és nem várt fordulatként keresetlenül is megtalálja a csalót. Egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy kivel is áll szemben Olivia, ám hiába minden rossz érzés, a szíve mást diktál…

A Fantom, akinek kiléte a regény végéig sem lett annyira mondhatni, sehogy sem tisztázva, nagyon érdekes szereplő lett. Svindlissége ellenére mindvégig szimpatikus volt számomra. Fenntartotta az érdeklődésemet a könyv utolsó oldaláig, hogy vajon melyik lehet az igazi énje, és mi ösztönözte arra, hogy ilyen „életvitelre” vetemedjen. De a rejtélyek felfedésére úgy látom, várnom kell még a következő részekig. A főszereplők közti macska-egér játék nagyon jól volt érzékeltetve, mindvégig átjött az a lelki vívódás, amit a két szereplő élt át.  Főként Olivia küzdött érzelmeivel, hiszen amikor kiderült számára, hogy kivel is hozta össze a véletlen, fel akart égetni maga mögött mindent hidat. Ám, ez nem volt ilyen egyszerű. Volt, hogy a megmentésére sietett a Fantom, vagy szimplán a munkájában segítette. Aztán a végén egy alku kapcsán újra közel kerültek egymáshoz, vagy inkább még közelebb…

A könyv csattanója számomra az utolsó fejezet volt. Egy-két családi jelenetből érzékelhette az olvasó, hogy Olivia családi háttere nem olyan egyszerű, mint ahogy kellene lennie. Én azt hittem, hogy öccse rendőrségi ügye fog összefonódni a lány behajtói munkájával valamilyen szinten nyilván ez sem kizárt a folytatásokban, nem tudhatom, de egy teljesen másik fordulat következett be…

Negatívumként talán azt az egy dolgot tudom kiemelni, hogy a váltott szemszög miatt néha volt egy-egy visszautalás a másik szereplő részéről az előző fejezetben történtekre. Úgy, hogy egy minimális visszaugrás volt a cselekményben, hogy az adott szereplő szemszögéből is lássuk a történéseket. Remélem érthető, hogy mire gondolok. Néha ez engem picit összezavart, de lehet csak azért, mert annyira beleéltem magam a cselekménybe, hogy kizökkentett egy pici visszautalás.

Nagyon izgalmasra sikeredett a Csábító-sorozat első része, amely bennem nagyon sok kérdést vetett fel. Ki a Fantom? Miért lett ilyen? Mi lesz Oliviával a csattanó után? És kettejükkel? És még folytathatnám a sort. Viszont van egy tippem a könyv olvasásához: ha nincs nálad a következő része, el se kezd, mert mindenképp tudni akarod mi lesz a vége a történetnek! Izgatottan várom a folytatást!

F.

Anne L. Green: Arcátlan Csábító – Csábító-sorozat 1.
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2020.
416. oldal

Minden történetnek több oldala van, ahogy minden embernek több arca

Olivia Clark évek óta behajtóként éli mindennapjait. Tartozások behajtása az élete, ami olykor magánnyomozással jár. Szereti a munkáját, de idővel kezd belefásulni, míg egy napon a barátnője a segítségét nem kéri. Valaki titokzatos módon visszaél a férje személyazonosságával. Olivia elszánt kutatásai egy rejtélyes férfihoz vezetnek, aki nagylelkűen felajánlja a segítségét.

Thomas, Carl vagy Niko? A valódi nevét senki nem ismeri, egy vérbeli kaméleon. Nem más ő, mint egy hivatásos csaló, aki a „munkája” során különböző személyiségeket vesz fel, mindig más-más figura bőrébe bújva. Igazi átváltozóművész, de az örökös szerepjátéknak köszönhetően már ő maga sem biztos abban, hogy ki is ő valójában.

A szálak egymásba futnak, a titkokról lehull a lepel, Olivia és Niko pedig zűrös csalási ügyek kellős közepén találják magukat.

De hogy ki melyik oldalon áll, abban már egyikőjük sem lehet biztos.

Az Arcátlan csábító a Csábító-sorozat első része. Olivia és Niko története az Érzéki csábító és a Végzetes csábító című kötetben folytatódik.

A többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt Anne L. Green a 2015-ös év elsőkönyves felfedezettje. Regényeiben szereti az egyedi fűszerezést, a pikáns párbeszédeket, a fülledt vagy izgalmas jeleneteket. Legújabb, fordulatokkal teli írását valós események ihlették. Ebben a szenvedélyes és váratlan bonyodalmakban bővelkedő, modern kori romantikus történetben semmi nem az, aminek látszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése